Voor de eerste keer een hot tub kiezen: waar moet ik beginnen?

De eerste stappen zetten om hot tub-eigenaar te worden kan heel frustrerend lijken, maar het wordt makkelijker als je al je belangrijke informatie op een rijtje hebt. Zoals bij elke grote aankoop moet je heel wat opties en updates doorlopen om de juiste hot tub te kiezen. Er zijn zoveel vragen die je jezelf moet stellen terwijl je ontdekt welke hot tub-eigenschappen het belangrijkst zijn. Daarom hebben we voor jou een gids samengesteld om de perfecte keuze te maken.

Beslis waar je je hot tub gaat plaatsen

Veel factoren kunnen een verschil maken – toegang tot de kleedkamer, privacy, landschapsarchitectuur, en uitzicht vanuit de hot tub. De omgeving van de hot tub voegt een esthetische toevoeging toe aan je tuin en moet op een goed voorbereide fundering geplaatst worden. Plaats je hot tub op een stevige fundering, of dat nu een terras of patio is met een betonnen ondergrond, betonnen stoeptegels of bakstenen. De tub kan ook in uw terras of patio geïnstalleerd worden, aangepaste patio modellen bieden de grootste variëteit aan mogelijkheden om hem te verbergen voor het publiek, zelfs als hij boven de grond staat.

Hot tubs van glasvezel en kunststof versus hout

Hot tubs gemaakt van hout zijn volledig natuurlijk. Hout is een natuurlijk materiaal en vergt onderhoud. Het heeft de neiging uit te zetten of te krimpen, afhankelijk van de hoeveelheid vocht. Lekkage kan verwacht worden in de eerste dagen van gebruik. Hot tub-modellen uit kunststof en glasvezel hebben een binnenbekleding die voorkomt dat er water ontsnapt en vergen ook minder onderhoud. Deze modellen zijn zeer aanpasbaar, zodat op verzoek veel extra onderdelen zoals SPA kunnen worden geleverd. Bovendien heeft de glasvezel binnenbekleding taps toelopende wanden en banken voor comfort, terwijl polypropyleen en houten hot tubs rechte wanden hebben. Voor de houten decoratie kunt u kiezen uit 3 houtsoorten (vuren, lariks of thermohout) die wij aanbieden of een terrasmodel zonder houten frame als doe-het-zelf model.

Welke houtsoort moet je kiezen voor een hot tub?

Er zijn 4 belangrijke houtsoorten die het meest voorkomen bij onze klanten. Siberisch sparrenhout, larikshout, thermohout en soms eikenhout. Elk van hen heeft verschillende kenmerken en is ook verschillend van kleur. Hoe dan ook, kleur mag niet het belangrijkste criterium zijn, want al deze houtsoorten kunnen in de door u gewenste kleur worden geverfd. Doorgaans gaat een hot tub meer dan 10 jaar mee als hij goed onderhouden wordt. Sommige soorten zijn echter beter bestand tegen rotten of krimpen, maar ze zijn ook duurder dan andere. Alle houten hot tubs hebben meestal meer onderhoud nodig, maar ze geven je wel een 100% natuurlijk gevoel. Houten hot tubs daarentegen kunnen gemaakt worden van vurenhout of thermohout. Lariks wordt afgeraden omwille van zijn vervormingseigenschappen.

Kies de grootte van de hot tub die bij uw levensstijl en budget past

De keuze voor een kleine of grote hot tub is een belangrijke overweging. Een kleinere hot tub kan makkelijker en betaalbaarder zijn maar denk goed na over je behoeften en plannen. In dit geval is grootte belangrijk. Een grotere hot tub kost meestal meer om te gebruiken. Een hot tub die 50 procent meer water kan bevatten, kost echter niet 50 procent meer om te draaien. Meestal kost dat tussen de 15 en 20 procent meer. De exploitatiekosten hangen af van het type verwarming en het rendement, de grootte van de kuip en de isolatie van de kuip. Als je een gevoerde hot tub overweegt, kan je ook kiezen voor open of gesloten banken, wat een impact zal hebben op zowel de watercapaciteit als de beenruimte. Een redelijke grootte voor persoonlijk gebruik moet plaats bieden aan je gezin en misschien een paar gasten.

Hoe houd je het water langer warm?

U moet aandacht besteden aan de isolatie van de wanden, de vloer en het deksel, zodat het water langer warm blijft. Een houten hot tub of hot tub kan alleen een geïsoleerd houten deksel hebben. Als een hot tub geen vloerisolatie heeft maar in een kouder klimaat staat, moet je dus een dikkere bodem overwegen. De hot tub van de vloer verhogen is voor de isolatie. Maar als je kiest voor een hot tub van glasvezel of polypropyleen, kan je alle soorten isolatie gebruiken. Wie een binnenkachel overweegt, moet rekening houden met vloer- en muurisolatie, want er gaat wat warmte verloren door de open ruimte voor de schoorsteen.

Binnen, buiten of geïntegreerde houtkachel – elektrische kachel?

Het belangrijkste verschil is dat de externe of geïntegreerde oven meer ruimte in de kuip biedt, terwijl de interne niet alleen ruimte binnenin in beslag neemt, maar ook vereist dat het water van tijd tot tijd wordt omgeroerd. Aan de andere kant moet de buitenkachel meer water verwarmen, maar het is mogelijk om de hele kuip af te dekken en de warmte binnen te houden. Met een volledig geïsoleerde afdekking kunt u de kuip ’s avonds laten staan, en ’s morgens zal de watertemperatuur nog warm genoeg zijn om hem te gebruiken zonder vuur te maken of het vuur slechts kort aan te houden, want dat hangt van de weersomstandigheden af. De geïntegreerde kachel kan alleen in het wellness-model worden geïnstalleerd, omdat de binnenbekleding een speciale vorm van glasvezel heeft en de kachel zich daaronder bevindt met een schoorsteen aan de zijkant. Het creëert meer ruimte om in de kuip te zitten, maar je hebt ook niet veel ruimte rond de kuip nodig. Een binnenkachel heeft bescherming nodig tegen stoken en meer onderhoud bij het schoonmaken van houten onderdelen als men bij sommige plaatsen probeert te komen en als men hout direct boven de kuip met heet water laadt, kunnen hout en as in het water terechtkomen. Daarom raden wij aan een roestvrijstalen afdekking rond de binnenoven te plaatsen. Deze zal niet alleen de warmte vasthouden, maar zal ook het water beschermen tegen vuil.

Elektrische verwarming

Elektrische verwarming vergt minder zorg bij het verwarmen van de hot tub, want u hoeft geen hout aan de kachel toe te voegen om het vuur te regelen en het vuur schoon te maken na gebruik van de hot tub. Vanwege de wettelijke verschillen tussen landen, moet u een plaatselijke elektricien raadplegen voordat u een elektrische hot tub installeert. Wij bieden van 3 kW tot 18 KW elektrische verwarming, het kan worden ingesteld op eenfasige stroom of driefasige stroom, afhankelijk van de KW. Elektrische verwarming is een perfecte keuze als er een tekort is aan hout in uw omgeving. De kachel zelf neemt slechts weinig ruimte in beslag en is voorzien van een houten deksel. In het algemeen duurt het opwarmingsproces iets langer in vergelijking met de houtkachel, maar u hoeft niet te zorgen voor hout of het schoonmaken van as. Afhankelijk van de grootte van uw zwembad, kunt u een combinatie van een houtkachel en een elektrische kachel overwegen. Dit is de snelste manier om het water op te warmen en er is altijd de mogelijkheid om slechts één van beide te gebruiken.

Contacteer ons!
close slider