Zo’n hot tub is bekend onder vele namen: houten hot tub, houtgestookte hot tub, houtgestookte hot tub, houtgestookte hot tub, met hout verwarmde hot tub, en nog veel meer. Dit betekent altijd een volume met warm water in uw tuin. In het artikel – “Wat is een hot tub“- hebben we meer veelgestelde vragen beantwoord. Hier zullen we wat dieper ingaan op het meest populaire model van 2020.

Deze keer presenteren wij ons meest populaire – de bestseller – model – wellness Royal. Het is een houtgestookte hot tub met een geïntegreerde verwarming en jets – bubbels – massage functie.

De belangrijkste details van dit model volgen hieronder:

 • Hot tub binnenin van glasvezel in wit (licht crèmekleurig), grijs of blauw. De wanden zijn niet recht, maar licht conisch, d.w.z. schuin, en bieden dus meer zitcomfort
 • Buitenkant gemaakt van hout, meer precies: Thermohout; De kleur van dergelijk hout is donkerbruin, het heeft dezelfde isolatie-eigenschappen als andere houtsoorten, maar zet minder uit of krimpt minder door vochtigheidsveranderingen.
 • Een geïntegreerde houtkachel dient als verwarmingselement. Een 316 roestvrijstalen houtkachel (geschikt voor chloor) met 35 kW vermogen. De schoorsteen heeft een warmtebeveiliging. Kan geleverd worden met alleen een elektrische kachel of ook met beide kachels.
 • Volledige thermische isolatie: isolatie van de wanden, de vloer en het deksel.
 • Geïsoleerde fiberglas deksel in dezelfde lichte kleur als de hot tub. Kan ook geleverd worden met een lederen geïsoleerde deksel. Dit zal het oppervlak van de bovenkant van de hot tub niet bekrassen.
 • Afmetingen: hoogte binnen 0,95 m; hoogte buiten 1,04 m; Diameter: buiten 2,0 meter; binnen – 1,80 meter. Dit betekent dat de inhoud van de kuip ongeveer 1300 liter moet zijn (afhankelijk van de vulling). 6-8 volwassenen passen gemakkelijk in elkaar. Er is ook een model met een binnendiameter van 2 m verkrijgbaar, waar ongeveer 8-10 personen in passen.
 • Wellness-elementen: massagesysteem met luchtbellen en een hydromassagesysteem (waterwerveling);
 • Binnenin met licht: in totaal 2x LED verlichting met automatische kleurwisselfunctie;
 • Houten trap voor de ingang;
 • Houten peddels om in het water te roeren;
 • Bekerhouder aan de zijkant;
 • Externe kraan als verbindingsstuk op de bodem van de hot tub voor het gemakkelijk legen van het water;
 • Voor wateronderhoud gebruiken wij chloorgranulaat, 5-in-1 care multifunctionele tabletten (in de doseerdrijver), pH-minus granulaat, vlokmiddelen
 • Zand- en UV-lichtfilters worden sterk aanbevolen om het water schoon te houden.

Hot tub verwarming – voor en nadelen: houtkachel versus elektrische verwarming

Als het gaat om hot tubs met een houtkachel, moet je een onderscheid maken tussen 3 types:

 • Externe kachel: Het water circuleert hier door de buizen en wordt zo verwarmd door het vuur in de kachel. Deze kachel wordt, zoals de naam al zegt, op ca. 50-70 cm afstand naast de hot tub geplaatst.
 • Binnenkachel (snorkelkachel): Hier is het gedeelte van de hot tub afgescheiden en bevindt de kachel zich direct in het water. Een barrière zorgt voor voldoende afstand voor de veiligheid. Het water stroomt direct rond de kachel en wordt erdoor verwarmd.
 • Geïntegreerde kachel: een mengeling tussen een binnenkachel en een buitenkachel. Van buitenaf is er een luik om het hout in te doen. Van binnenuit is de kachel niet te zien. Hij is geïntegreerd tussen de houtdecoratie en het glasvezel omhulsel. Het water stroomt ook door de buizen, net als bij de buitenkachel.

De externe kachel heeft het voordeel boven de geïntegreerde kachel dat hij geen ruimte inneemt in de kuip, waardoor de binnenruimte groter is. Dat betekent meer ruimte om te zitten. Aan de andere kant betekent het ook meer water dat verwarmd moet worden. Het nadeel is natuurlijk dat er een plaats voor de haard naast de hot tub moet worden gevonden.

Wij vinden de bolling boven de geïntegreerde kachel echter niet slecht. Het dient onze kinderen eerder als een extra plek om te spelen. Of soms om te zitten.

Verwarming met elektrische verwarming?

Een alternatief voor hout is een geschikte elektrische kachel. Maar hier moet u wel rekening houden met de elektriciteitskosten. Een elektrische kachel van bijvoorbeeld 6 KW heeft enkele uren nodig om het water te verwarmen en kost iets minder dan 2 euro per uur.

Er zijn ook kleinere kachels van 3 KW, die niet zoveel elektriciteit verbruiken en slechts één euro per uur looptijd kosten, maar die ook twee keer zo lang duren.

Men moet er ook rekening mee houden dat voor een dergelijke elektrische verwarming een extra pomp of een zandfiltersysteem (met een geïntegreerde pomp) nodig is om het water door de verwarming te pompen.

Een van de meest handige opties is de mogelijkheid om de elektrische kachel gedeeltelijk te automatiseren. U kunt het bedienen via de telefoon`s app of integreren in het huisautomatiseringssysteem zoals Alexa of Google Home.

Vergelijking van de verwarmers voor hot tubs

In vergelijking en rekening houdend met de kosten (aanschafkosten, elektriciteitsverbruik) zou men denken dat een houtverwarmingssysteem de grootste voordelen biedt. Men moet er echter rekening mee houden dat de opwarmfase meerdere uren kan duren, zelfs wanneer hout wordt gebruikt. Vooral in het koude seizoen.

Vuistregel bij gebruik van een houtkachel van de juiste grootte en ongeveer 1.500 liter: het water wordt met ongeveer 8 graden per uur verwarmd. Dit klinkt misschien als veel. Bij een buitentemperatuur van 5 graden (late herfst, vroege lente, soms nog lager in de winter), heb je 4 uur nodig om het water op badtemperatuur (37 graden) te brengen. Het bad moet goed geïsoleerd zijn en het licht moet dicht zijn.

In het koude jaargetijde is dat misschien geen probleem en in het voorjaar en de zomer gaat het natuurlijk sneller. Je moet er echter rekening mee houden dat de buren vaak buiten zijn, de was buiten hangt en de ramen ook open staan of gevouwen zijn. Als het dan ook nog naar rook en een kampvuur ruikt, zal er zeker niet overal vreugde zijn. En dan heb ik het niet over een korte tijd of slechts een dag. Maar vaak urenlang en de hele middag en wanneer je maar in bad wilt.

In de koude, donkere maanden is dit geen probleem, omdat niemand urenlang op het terras zit of de hele tijd luchten. In de lichte maanden kan dit echter wel een probleem zijn. De ruzie is onvermijdelijk in dichtbevolkte woonwijken! Wees je daar op voorhand van bewust voor je beslist over een verwarmer voor de hot tub.

Natuurlijk kan je de rook een beetje beperken door goed gedroogd hout te nemen en het vuur te laten branden met het luik wijd open, maar het zal nog steeds veel roken. Een van de beste oplossingen hiervoor is een houtpelletkachel voor hot tubs of een genoemde elektrische verwarmingsoptie.

Onze aanbeveling is dan ook een combinatie van een houtkachel en elektrische verwarming.

We verwarmen niet noodzakelijk op hetzelfde moment, maar stemmen de verwarmingscycli op elkaar af. Zo stoken we de kachel vaak heel laat of heel vroeg. We proberen in ieder geval gebruik te maken van de tijd dat de buren meestal niet buiten zijn.

Onze hot tub houdt de temperatuur dan lang vast. Op een koude nacht (12 uur bij een paar graden buitentemperatuur) koelt hij zo’n 6-8 graden af.

Contacteer ons!
close slider
×