De traditionele hot tub is gemaakt van hout. Zo baadden de mensen in de oude kastelen. De hot tubs uit die tijd hadden echter geen kachel, het water werd van buitenaf verwarmd en dan erin gegoten. In de moderne hot tubs is een houtkachel geïntegreerd om het water tot badtemperatuur te verwarmen. Hot tubs worden gemaakt in verschillende maten voor 2 tot 16 personen, de meest populaire zijn de tubs voor 4 tot 6 personen.

Hoe wordt de hot tub gebruikt?

De hot tub wordt het hele jaar door buiten gebruikt, zowel verwarmd als met koud water. Veel mensen verwarmen de hot tub en de sauna tegelijkertijd en gebruiken beide afwisselend.

Wat is de levensduur van een houten hot tub?

De buitenkant van de houtgestookte hot tub moet elk jaar worden behandeld met lijnolie of houtverzorgingsolie/verzorgingsproduct/glazuur. De houtmaterialen worden niet gebruikt voor gebruik binnenshuis. De binnenkant kan het beste worden schoongemaakt met kwarkzeep, soda-oplossing of iets dergelijks en een borstel. Dit verlengt de levensduur tot 10-15 jaar.

De basis voor een bubbelbad?

Een hot tub op hout heeft een stabiele, vlakke en draagkrachtige ondergrond nodig.  Grind, steenslag, stenen (stoeptegels of dergelijke) zijn hiervoor zeer geschikt. Humus en gras zijn hiervoor niet geschikt. Afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden kan drainage voordelig zijn. Een fundering of platform is niet nodig. Er moet voor worden gezorgd dat de lucht onder de hot tub kan circuleren en het vocht kan ontsnappen.

Hoe werkt de houtgestookte hot tub?

De beste manier om hem te vullen is een tuinslang te gebruiken en het vat voor 4/5 met water te vullen. Er moet minstens 3 cm water boven het oppervlak van de oven staan. De hot tub mag in geen geval leeg zijn!

Er kan brandgevaar en onherstelbare schade ontstaan!

De hot tub moet bij het verwarmen altijd met water gevuld zijn.

U kunt het water gebruiken van het aquaduct, van het meer, van de rivier of van de zee.

Het water wordt verwarmd tot +35 tot +38 graden Celsius.

Het water wordt pas uit de hot tub gelaten als de kachel volledig is afgekoeld. U hoeft de hot tub niet elke dag te legen.

Hoe lang moet je verwarmen?

De opwarmtijd van het badwater hangt af van vele factoren:

* Hot tub grootte;

* Buitentemperatuur;

Windcondities, locatie;

* de hot tub heeft een deksel ja/nee;

* Houtkwaliteit;

* Tijd van het jaar, etc. Het duurt ongeveer 1,5 – 4 uur om op te warmen.

In de zomer blijft het water erg lang in de hot tub. Moet ik daar op letten?

Als het water in de zomer erg lang in de hot tub blijft, kunnen er algen ontstaan. Zoek naar verschillende mogelijkheden om het water te verzorgen. Je kunt het water reinigen met een zandfilter en UV-licht. Actieve zuurstoftabletten in het water mengen helpt ook al veel.

In de winter blijft het water erg lang in de hot tub. Moet ik daar op letten?

Het water in de hot tub mag niet volledig bevriezen, dit kan de hot tub beschadigen. Om doorvriezen te voorkomen, kunt u:

 • Verwarm de hot tub;
 • Voorkom bevriezing met een verwarmingskabel en een temperatuursensor;
 • Maak de hot tub leeg;
 • Leg grote stukken piepschuim in het water, zodat het ijs de stukken piepschuim samendrukt en de hot tub niet beschadigt;
 • Zet een filterpomp aan in de hot tub.

Hoe kunnen we de buitenkachel in de winter aan?

De houtkachels voor buiten zijn ontworpen als dubbelwandige watervoerende boilers. Het water circuleert tussen de hot tub en de kachel met behulp van de zwaartekracht. Er is zeer weinig water in de oven.

 • Zorg ervoor dat de oven niet volledig kan bevriezen;
 • Maak de hot tub leeg als deze waarschijnlijk lange tijd niet zal worden verwarmd. Sluit hiervoor de aansluitingen naar de hot tub af, open de aftapplug van de verwarming of maak de hot tub samen met de verwarming leeg;
 • Als de oven per ongeluk is doorgevroren – start de verwarming niet!

Mijn nieuwe hot tub lekt. Is hij kapot?

Voor je hem voor de eerste keer vult, moet je weten dat een houten hot tub niet meteen lekvrij is. Als je een nieuwe houten hot tub voor de eerste keer gebruikt, is het normaal dat de hot tub in het begin lekt. Er kan water lekken via de vloer, de voegen tussen de muren of tussen de duigen. Het hout moet eerst water kunnen opnemen, daarna zet het uit en dicht het af.

Gevaar:

Gedurende deze tijd mag u de riemen van de kuip niet opnieuw aandraaien.

Het hout moet voldoende water kunnen opnemen en de hot tub sluit zichzelf af.

Als je een hot tub van puur hout voor het eerst gebruikt:

 • Vul eerst ca. 10 cm water bij en laat de hot tub een nacht staan. Zo zetten de vloerplanken uit en dichten de vloer af.
 • Vul dan de hot tub – langzaam in stappen van 10 cm. De duigen nemen water op en sluiten zich net zo langzaam af.

Mijn houten hot tub stond lange tijd leeg en lekt nu. Wat moet ik doen?

Bij een lekkende hot tub moet eerst de vloer worden afgedicht. Vul de hot tub niet meteen, het water zou er onnodig uitstromen. Gedurende deze tijd mogen de riemen van de hot tub niet worden aangetrokken.

Het hout moet voldoende water kunnen opnemen en de hot tub sluit zichzelf af.

U moet hetzelfde proces opnieuw doen zoals hierboven beschreven. Het gebruik van een houten hot tub voor de eerste keer.

De houten hot tub stond lange tijd leeg en is nu helemaal droog. De tapes vallen eraf. Is mijn hot tub nu onbruikbaar?

Nee, de hot tub is daardoor niet onbruikbaar geworden. Let op het volgende:

 • Draai 3-4 schroeven in het hout onder de riemen;
 • Gebruik korte schroeven die niet door de duigen heen gaan;
 • Als de riemen erg los zitten, span de riemen dan voorzichtig aan totdat de duigen gelijkmatig en stevig tegen de grond staan;
 • Vul ca. 5-10 cm water in het vat, de bodem moet zich langzaam kunnen afsluiten;
 • Vergeet niet de riemen langzaam los te laten;
 • Als het hout geen water kan opnemen omdat de riemen te strak gespannen zijn, zal de hot tub niet afdichten en zal het water lekken.
Contacteer ons!
close slider
×